Λογοθεραπευτική αξιολόγηση σε παιδιά, γιατί είναι σημαντική.

Τι είναι και ποιά ειδικότητα κάνει την αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση λόγου και ομιλίας είναι η μέτρηση των δεξιοτήτων επικοινωνίας ενός ατόμου. Αυτό γίνεται για να καταλάβουμε αν ένα άτομο έχει προβλήματα επικοινωνίας. Η αξιολόγηση γίνεται από λογοπαθεραπευτή/λογοπαθολόγο.

Ο λογοθεραπευτής, είναι η ειδικότητα εκείνη που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το παιδί μέσα από ερωτήσεις, σταθμευμένα test καθώς και την κλινική παρατήρηση του παιδιού. Ανάλογα με την ηλικία και το εύρος της προσοχής του παιδιού, η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία ή να χρειαστούν κι άλλες συνεδρίες. Η διάρκεια της αξιολόγησης ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των δοκιμασιών που πρέπει να γίνουν. Συνήθως έχει διάρκεια 1-1.5 ώρα.

 

Τι θα χρειαστώ στο πρώτο ραντεβού;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις ή να συμπληρώσετε γραπτώς έντυπα. Μπορεί να σας ζητηθεί μια περιγραφή του παιδιού σας όσον αφορά τα παρακάτω:

1. Ιστορικό Υγείας συμπεριλαμβανομένων τυχόν σοβαρών ασθενειών, επεμβάσεων, ατυχημάτων ή επαναλαμβανόμενων προβλημάτων υγείας.

2. Αναπτυξιακό Ιστορικό συμπεριλαμβανομένων των ηλικιών στις οποίες το παιδί σας άρχισε να κάνει ορισμένες δραστηριότητες, όπως το να κάθεται, να περπατάει, να παράγει ήχους ομιλίας, πρώτες λέξεις και προτάσεις κ.λπ.

3. Οικογένεια κατάσταση οικογένειας, αναφορά μελών της οικογένειας που μπορεί να έχουν ή να είχαν προβλήματα ομιλίας, λόγου ή ακοής.

4. Συμπεριφορές λόγου και ομιλίας συμπεριλαμβανομένων των σχολίων σας όσον αφορά την ομιλία και τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας και οποιεσδήποτε αιτίες ανησυχίας.

5. Σχολικό ιστορικό σε ποια σχολεία έχει πάει το παιδί σας, σε ποιό σχολείο φοιτεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, τάξη, δάσκαλοι κλπ.

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πότε χρειάζεται να απευθυνθούν σε λογοθεραπευτή.

  1. Έχει περάσει τους 18 μήνες και δεν λέει καθόλου λέξεις

  2. Έχει περάσει τους 24 μήνες και η κατανόηση του είναι μειωμένη (η κατανόηση προηγείται της ομιλίας)

  3. Ξεκίνησε να μιλάει αλλά ξαφνικά σταμάτησε ή δεν υπάρχει πρόοδος στην ομιλία και γενικότερα στους τομείς της επικοινωνίας

  4. Παρουσιάζει παράξενες συμπεριφορές και μειωμένη εκφραστική επικοινωνία

  5. Δεν τρώει φαγητό και παρουσιάζει προβλήματα στην κατάποση

  6. Έχει περάσει τα 4 χρόνια και εξακολουθεί να απλουστεύει την ομιλία του με αποτέλεσμα να μην είναι κατανοητή ή παρουσιάζει φτωχό λεξιλόγιο σε σύγκριση με άλλα παιδιά στην ηλικία του.

  7. Θα πάει στην Α’ τάξη δημοτικού και η άρθρωση του παρουσιάζει διαταραχές

  8. Θα πάει στην Α’ τάξη δημοτικού και δεν εκφράζεται εντελώς σωστά

  9. Φοιτεί σε μεγαλύτερη τάξη του δημοτικού ή/και του γυμνασίου και δυσκολεύεται να εκφραστεί σωστά

  10. Έχει βραχνάδα στην φωνή για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η βραχνάδα πάει και έρχεται

  11. Έχει τραυλισμό ο οποίος επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες.

 

Η λογοθεραπεύτρια,

Αυγή Βεργάδη

μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε)

 

Back To Top

Με πολλή αγάπη για το αντικείμενο της λογοθεραπείας, δημιουργήθηκε το κέντρο λογοθεραπείας “κοάλα”. Βασική μας αρχή είναι η μοναδικότητα του κάθε παιδιού και πως η μάθηση πετυχαίνεται καλύτερα μέσω του παιχνιδιού. Το κάθε παιδί εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας, βάση των αναγκών του, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και οι γονείς με συγκεκριμένες τεχνικές και εντάσσονται στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και στο παιχνίδι.

Πού θα μας βρείτε

Νικηφόρου Φωκά 11
Θεσσαλονίκη 54621
Τηλέφωνο: 231 311 5661
info@koalacenter.gr

Social