Γιατί είναι σημαντική η λογοθεραπεία το καλοκαίρι;

Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, στο άκουσμα του καλοκαιριού σκεφτόμαστε ξεκούραση, παιχνίδι, μπάνια, θάλασσα, διακοπές απ’ όλες τις υποχρεώσεις μας. Σχεδόν κανένας, πόσο μάλιστα τα παιδιά, δεν θέλει μαθήματα και διάβασμα. Οπότε μία συχνή απορία των γονιών είναι η εξής: “Γιατί να κάνει το παιδί μου λογοθεραπεία το καλοκαίρι;” “Μήπως ν’ αφήσω το παιδί μου να ξεκουραστεί και να το δούμε ξανά από Σεπτέμβρη;”Οι συνεδρίες της λογοθεραπείας δεν έχουν τη μορφή ενός κλασικού μαθήματος στο σχολείο. Δεν είναι μάθημα, αλλά ούτε και παιχνίδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ακριβώς το ενδιάμεσο. Ο λογοθεραπευτής προσαρμόζει τη συνεδρία στις δυνατότητες, τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού με διασκεδαστικό τρόπο, ώστε να φεύγει χαρούμενο και ευχαριστημένο, έχοντας κατακτήσει το στόχο της εκάστοτε συνεδρίας.

Σε αρκετούς μεγάλους δημιουργείται η σκέψη “Ας μην το ζορίσω, καλοκαίρι είναι! Ας το αφήσω να παίξει και να ξεκουρστεί και το βλέπουμε από Σεπτέμβριο”. Το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, καλύτερη διάθεση και περισσότερη όρεξη. Όσα παιδιά χρειάζονται λογοθεραπεία ή έχουν ξεκινήσει ήδη συνεδρίες λογοθεραπείας, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις συνεδρίες τους πριν την έναρξη του σχολικού έτους, το Σεπτέμβριο, για να μη ζοριστούν με το βεβαρημένο πρόγραμμα. Μαζί με το σχολείο το Σεπτέμβριο, τα παιδιά ξεκινάνε και άλλες δραστηριότητες, που τα κουράζουν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Κυρίως για τα παιδιά που θα πάνε στην Α’ Δημοτικού, είναι πολύ σημαντικό πριν την έναρξη της φοίτησής τους, να έχουν αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες στο λόγο, ώστε να μην εξελιχθούν σε διαταραχές λόγου ή μαθησιακές δυσκολίες, και να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα μαθήματα και τις σχολικές τους υποχρεώσεις!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η λογοθεραπεία έχει σαν στόχο να βοηθήσει και να ενισχύσει το παιδί κι όχι να το δυσκολέψει!!

Η λογοθεραπεύτρια,

Αυγή Βεργάδη

μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε)

Back To Top

Με πολλή αγάπη για το αντικείμενο της λογοθεραπείας, δημιουργήθηκε το κέντρο λογοθεραπείας “κοάλα”. Βασική μας αρχή είναι η μοναδικότητα του κάθε παιδιού και πως η μάθηση πετυχαίνεται καλύτερα μέσω του παιχνιδιού. Το κάθε παιδί εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας, βάση των αναγκών του, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και οι γονείς με συγκεκριμένες τεχνικές και εντάσσονται στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και στο παιχνίδι.

Πού θα μας βρείτε

Νικηφόρου Φωκά 11
Θεσσαλονίκη 54621
Τηλέφωνο: 231 311 5661
info@koalacenter.gr

Social