Η σημασία των στοματοπροσωπικών ασκήσεων!

Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λογοθεραπείας, καθώς εστιάζουν στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της κινητικότητας των μυών του προσώπου και του στόματος, καθώς και το συντονισμό των χειλιών, της γλώσσας, των δοντιών, των παρειών (μάγουλων) και της γνάθου.

Γιατί είναι σημαντικές;
Ο συνδυασμός των κινήσεων των μυών του προσώπου, είναι το βασικό μέσο για την παραγωγή όλων των φωνημάτων με αποτέλεσμα την παραγωγή λέξεων και μετέπειτα λόγου και ομιλίας. Υπάρχει αλληλένδετη σχέση των μυολειτουργικών ασκήσεων  με την ομιλία! Πιο συγκεκριμένα,  το πρόσωπο μας αποτελείται από μύες και νεύρα, όλα μαζί σε συνδυασμό με τα όργανα της άρθρωσης βοηθούν στην παραγωγή της ομιλίας. Επίσης, τα όργανα της άρθρωσης θα πρέπει να είναι ευκίνητα με γρήγορη εναλλαγή της γλώσσας και των χειλιών.

Η στοματοπροσωπική ενδυνάμωση και ο συντονισμός των αρθρωτών έχει θεωρηθεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή καθαρού ήχου.

 

Η λογοθεραπεύτρια,

Αυγή Βεργάδη

μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε)

Back To Top

Με πολλή αγάπη για το αντικείμενο της λογοθεραπείας, δημιουργήθηκε το κέντρο λογοθεραπείας “κοάλα”. Βασική μας αρχή είναι η μοναδικότητα του κάθε παιδιού και πως η μάθηση πετυχαίνεται καλύτερα μέσω του παιχνιδιού. Το κάθε παιδί εντάσσεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας, βάση των αναγκών του, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και οι γονείς με συγκεκριμένες τεχνικές και εντάσσονται στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και στο παιχνίδι.

Πού θα μας βρείτε

Νικηφόρου Φωκά 11
Θεσσαλονίκη 54621
Τηλέφωνο: 231 311 5661
info@koalacenter.gr

Social